Какви грижи трябва да полагаме за нашия матрак

Какви грижи трябва да полагаме за нашия матрак
18 юни 2020

Хигиената и чистотата на матрака и спалното бельо са от ключово значение за доброто здраве. Изборът на правилен модел и редовното му поддържане са много важни за пълноценния сън и почивка. Без тях човек не може да си набави енергия, да изчисти съзнанието си от натрупания стрес и ежедневните грижи и да се възстанови.

 

Защо е важно редовното почистване

 

Зле поддържаният матрак е идеална среда за развитие на бактерии и микроби, които могат да доведат до заболявания. Човек прекарва 30% от живота си в сън и добрата почивка е гаранция за пълноценен живот и регенерация. За всеки е важно домът, автомобилът и работното му място да са чисти, но често пренебрегва повърхността, върху която спи. Замърсяванията невинаги се виждат с просто око, както ако например разлеем вино по килима. Именно защото не виждаме наслоените замърсявания и микроби във вътрешността на материята, сме по-склонни да поставим на заден план грижата за матрака.

 

Редовното почистване удължава живота му и поддържа свежия му вид. Ограничава се развитието на алергени и акари. При навременно отстраняване на петната и разлетите течности, не се задържа влага и не се образува мухъл в отделните слоеве. Поддръжката не е трудна и не отнема много време. Можете да почиствате сухо или мокро дори и в домашни условия.

 

Какви средства можем да използваме у дома

 

Най-верните ви поддръжници при поддръжката в домашни условия са:

 • прахосмукачка с приставка за почистване на меки повърхности;
 • ензимен препарат или веро;
 • прах за пране;
 • сода за хляб;
 • кърпи или гъби;
 • студена вода.

 

Преди да започнете почистването, трябва да преместите възглавниците и завивките и да махнете чаршафите. Препоръчително е редовно да перете спалното бельо и покривала, за да се наслаждавате на винаги спокоен и свеж сън.

 

Втората стъпка е минаване на повърхността на матрака с прахосмукачка. Сложете накрайника за почистване на дивани и меки повърхности и отделете време за всяка зона, като не забравяте ръбовете, ъглите и страните. Това ще премахне по - едрите замърсявания и прах. Ако има петна, можете да ги обработите с влажна кърпа с малко сапун, веро или прах за пране. Потопете кърпата в разтвор с почистващ препарат, след което изстискайте, така че да няма излишна вода. Не трябва да капе, защото по този начин рискувате да с вода и да се задържи излишна влага.

 

Добре е матракът да се обръща и да бъде изнасян на слънце и чист въздух, за да може да се проветрява и да се унищожат всички вредители. Ако нямате възможност и подходящо пространство да го правите, можете да постигнете същия ефект със сода. Поръсете я върху цялата дължина и оставете да престои поне няколко часа. Содата ще:

 • абсорбира неприятните миризми и влагата;
 • разгради петната;
 • убие всички акари.

 

Добре е да бъдат отворени прозорците и да навлиза слънчева светлина. След като содата си свърши работата, отнемете излишните остатъци с прахосмукачката.

 

Ако упоритите петна не се премахват с кърпа, напоена в сапунен разтвор, можете да опитате с четка за зъби. Изчеткайте засегнатите зони и избършете с чиста гъба. Можете дори да оставите препаратите да подействат за 10-15 минути преди да ги избършете.

 

Дори след старателно няколкостепенно почистване, е добре да оставите матрака на слънце и свеж въздух без да го покривате. Така излишната влага ще се изпари от повърхността и материята ще се проветри.

 

Как топерите и протекторите помагат за удължаване на живота му

 

Протекторите обикновено са много тънки и се полагат върху матрака като плътен чаршаф. Имат ластици в ъглите за лесно и стабилно прихващане. Произвеждат се от различни материали – естествени или синтетични. Предпазват материята от петна, разливане на течности, прах и мръсотия. Те остават върху покривалото, без да навлизат в долните слоеве. Протекторите предотвратяват и изтъркване на повърхността на матрака от естественото движение на тялото. Не са скъпи, могат да се намерят на много достъпни цени и си заслужават инвестицията.

 

Топерите изглеждат като по-тънка версия на основния матрак. Дебелината им е средно между 3 и 10 мм. и служат за удължаване на живота и подобряване на качествата му. Допринасят за комфорта по време на сън и могат да направят повърхността по-мека или по-твърда. Също предпазват от замърсяване и износване. Предимствата на топерите са следните:

 • могат да се перат и почистват лесно;
 • увеличават нивото на комфорт по време на сън;
 • лесни са за пренасяне и поставяне на различни легла;
 • удължават живота и запазват качествата на матрака;
 • някои модели имат допълнителни слоеве с био материали за приятен аромат, успокояващ ефект и ергономичност.

 

Дори ако имате топер, е добре да го застелите с протектор, за да удължите живота не само на матрака, но и неговия.

 

Разгледайте хилядите предложения на КарпетМакс за матраци, топери и протектори. Изберете във всеки един от физическите магазини от веригата на CarpetMax или онлайн на carpetmax.bg!

върнете се назад
Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочети още
Съгласен съм