Ламинати и ламиниран паркет

Намерени са 253 продукта в категория Ламиниран паркет

ламинирани паркети

При обзавеждането на едно помещение много хора мислят, че основният акцент пада върху мебелите или стените, като игнорират пода. Той може да не е първия елемент, към който насочваме погледа си, влизайки в стаята, но несъмнено играе огромна роля за цялостния вид на апартамента или офиса. Ламинатът винаги е бил предпочитаната подова настилка, заради естествения си вид, достъпната цена и лесната поддръжка. В следващите редове ще ви споделим всичко най-важно при избора на ламиниран паркет.

 

Как да определим цената на ламиниран паркет

 

Започвайки ремонта у дома, всеки предварително задава бюджет, в рамките на който да се вмести. Често обаче той се оказва недостатъчен, тъй като:

 • продуктите се оказват по-скъпи;
 • не е заложено допълнително количество фира;
 • в последствие сте разбрали, че някои материали не са били предвидени първоначално.

Ако накрая сте изхарчили повече пари, отколкото сте могли да си позволите, у вас остава неприятно чувство и не можете да се насладите на обновения си дом. Затова ще ви насочим как да зададете бюджет при покупката и монтажа на ламиниран паркет, както и какво да предвидите. В този абзац ще ви разкрием най-важните разлики в отделните ламинати, а по-нататък ще разберете и за тънкостите при монтажа. Ламинираният паркет е една от най-предпочитаните настилки за дома и офиса, тъй като е надеждна, на добра цена и гарантира високо качество. Не предполага да платите прекомерно висока сума в замяна на трудна поддръжка и кратък експлоатационен живот.

Ако забелязвате, в нашия сайт има както ламинати за 11.99 лв./кв.м., така и за 61.99 лв./кв.м. Разликата в цените се характеризира от класа на износване и поносимостта на натоварване и трафик. Вторият фактор, влияещ върху цената, е дебелината на ламелите. Какво още трябва да знаете за ламината и по какво се различават отделните модели? Научете още за характеристиките му в следващите абзаци!

 

Какво е клас на износване

 

Класът на износване се характеризира с това, колко е издръжлив на натоварване ламинираният паркет. Това е най-важният фактор, който трябва да вземете предвид, при избора си. Ламинатът може да бъде поставен в най-различен тип помещения – от детска стая до нощно заведение, затова са предвидени различни класове. Колкото по-висок клас изберете, толкова по-дълги години ще се радвате на здрава настилка с отличен вид.

Въпреки това, ако търсите настилка за всекидневната, не е нужно да купите най-скъпия ламинат с най-висок клас, създаден за барове, ресторанти и магазини. Можете да заложите на малко по-висок клас, за да сте сигурни, че няма да ви се наложи подмяна след няколко години, но всичко отвъд това е излишен разход. Другата често срещана грешка е да целите пестене на средства и да закупите прекалено нисък клас ламиниран паркет. Ако например търсите настилка за офис с много хора, където постоянно има трафик и натоварване, ще е голяма грешка да изберете ламинат, произведен за малко помещение с минимално натоварване. Спестените при покупката пари, ще се върнат като разлика в бързото износване на ламелите и нуждата от подмяна.

 

Как да изберем цвят на ламинат

 

Доказано е, че цветовете подсъзнателно влияят на настроението ни. След дълъг уморителен ден желаете да се приберете и да починете пълноценно в обновената ви спалня или всекидневна. Ако обаче не подберете правилно цветовете, стаята може да изглежда неприветлива и потискаща, без значение колко старание сте вложили в ремонта й. Ламинираният паркет се предлага предимно с декори, имитиращи естествено дърво. Те имат различни цветове и оттенъци, които да паснат на интериора ви. Преди да закупите ламинирания паркет, определете:

 • какво настроение искате да носи стаята: дали целите спокойна и уютна атмосфера за почивка в спалнята, или модерен облик в нестандартни цветови гами за новаторски интериор в хола? В първия случай заложете на традиционни тонове в бежовата и кафявата гама, тъй като те създават хармония и не са натрапчиви. Във втория случай можете да импровизирате с по-цветни модели, както и нестандартни цветове;
 • каква е големината на помещението: за по-малки и тесни пространства заложете на светъл ламинат, който ще придаде визуален обем. Големите и просторни стаи, като всекидневната, дават свобода на избор. Там можете да заложите и на тъмни цветове за постигане на елегантна визия и открояване на мебелите;
 • цвета на стените и обзавеждането: тъй като те, заедно с пода, са факторите, които влияят върху визията на стаята, трябва да помислите как ще изглеждат съчетани заедно. Харесали сте авангардни маслинено зелени тапети, но дали ще се съчетаят добре с белия ламинат? Жълтите тапети няма да се откроят цветово на светлия под, но на фона на тъмно кафявия ламинат ще озарят стаята. Тъмните мебели ще изглеждат чудесно на светлия ламиниран паркет и ще се акцентира на тяхната текстура и визия.

Вземете всички фактори предвид, преди да пристъпите към покупка, за да постигнете желаната визия на интериора.

 

Видове ламинат и разликите между тях

 

На пазара има изключително много предложения за подови настилки, които се предлагат във всякакви размери, дебелини, цветове и класове. Ламинатът е една от най-търсените категории, тъй като притежава много свойства, превъзхождащи останалите видове настилки. Цената му е достъпна, а поддръжката-лесна. Основните фактори, по които се различават отделните модели ламиниран паркет, са:

 • материал – на пазара ще срещнете три основни материала, от които е произведен ламината: ПДЧ, MDF и ПДЧ е съкращение от „пресовани дървени частици“ – материал със сравнително по-ниска цена, която привлича клиентите. Ако търсите настилка със средна плътност и относително добри характеристики, можете да се спрете на MDF ламинатите. Тъй като е известно колко мъчителни са ремонтите, всеки се стреми да избере най-доброто. Това важи с още по-голяма сила, когато става въпрос за пода.

 

Именно затова препоръчваме да не пестите средства за настилка и да се спрете на HDF ламинатите. Те са с отлични характеристики, голяма плътност, ниска степен на водопоглъщане. Последната характеристика би ви спестила много проблеми в случай на евентуален теч от електроуред, наводняване и дори по-голяма влага в помещението. Цената на HDF ламинирания паркет е сравнително по-висока, но е оправдана с несравнимо качество. Ние правим намаления и отстъпки редовно, за да можете да се възползвате от най-висок клас настилка на добра цена и да се радвате на обновения си дом години наред, без да мислите за подмяна и ремонти!

 

 • дизайн – ще откриете стотици декори ламинат, които имитират естествено дърво във всичките му нюанси и видове-дъб, бук, ясен, орех и различни междинни тонове. Разнообразието не се ограничава само до цвета, а продължава с различен релеф, очертания, извивки на ламела, лъскави и матирани повърхности и т.н.;
 • различия в сглобките –по-старите технологии на монтаж на ламината включват лепене на дъските, но с напредването на технологиите вече масово се предлагат модели, които се фиксират чрез съединяващи сглобки. Този вариант е много по-лесен, бърз и е също толкова стабилен. Гарантира, че ламинатът няма да се размести, да се появят фуги или да загуби първоначалните си качества. Самият монтаж е далеч по-лесен от този на останалите видове подови настилки като гранитогрес, мокет и т.н.;
 • форма – съществуват модели ламиниран паркет с дължина на дъската от 1.2 м до 2 м. Тези размери биха покрили всякаква площ, като по-големите биха Ви улеснили при монтажа в големи и обширни помещения. Така пестите време от напасването и реденето на отделните ламели. По-малките размери пък са подходящи за по-малки помещения, тъй като няма да се налага рязане или замяна;
 • клас на износоустойчивост и натоварване – когато избираме подова настилка за дома или офиса, ние не търсим само добър естетически вид, но и качество. Тук е моментът да Ви запознаем с класовете на износоустойчивост и за какъв тип натоварване е подходящ всеки. Класовете биват от 21 до 34, разделени по групи. Ламинираните паркети от 21 до 23 клас са подходящи за употреба в дом, където живеят до 3-ма човека. От 24 до 30 е за помещения с умерено натоварване-дом с повече хора или малки офиси. Ламинатите с клас от 31 до 34 са с най-висока издръжливост на натоварване и могат да се използват в заведения и големи офиси;
 • дебелина на ламината – ламинираният паркет се предлага с дебелина от 7 до 12 мм, като това оказва роля върху шумоизолацията и устойчивостта на настилката. Голям плюс е задържането на топлината вътре в помещението, като по-дебелите ламинати не й позволяват да избяга от стаята.

   

 ламинат

 

Какво трябва да знаем при избора на ламинат

 

Описаните по-горе характеристики са най-важното, което трябва да знаете преди да пристъпите към покупка на ламинирания паркет. Ако имате нужда от допълнителна консултация относно индивидуалните качества на всеки ламинат, можете да се обърнете към специалистите ни. Отделно от техническите параметри, трябва да съобразите дизайна на ламината, за да се съчетае добре с мебелите и обзавеждането. Най-предпочитани са ламинираните паркети с дължина на дъската 1.2 м и Lock монтаж.

При нас се предлага също водоустойчив ламинат, който е силно търсен от клиентите през последните години. Тук е важно да отбележим, че тази категория ламинирани паркети наистина е с по-висок клас, но не съществува 100% непропусклив ламинат, който да не се раздуе при мокрене. При тези модели има допълнителен горен слой, който предпазва от умерена влага, като при по-влажен въздух в помещението или при почистване на ламинирания паркет, като осигурява по-надеждна защита и дълъг живот на ламелите. Но водоустойчивите ламинати не са предназначени за мокри помещения, външни атмосферни условия или евентуален теч от електроуред.

 

Как да определим колко кв.м ламиниран паркет ни трябват

 

Преди да закупите ламината, проверете дали имате предвидени поне 5% фира. В началото може да ви се сторят като излишен разход и нещо ненужно, но в хода на монтажа ще се уверите, че са ви били необходими. Винаги е възможно да има разминаване в първоначалните измервания и запълване на крайните ъгли. За по-малките помещения (под 10 кв.м.), за антрета, коридори и килери задължително заложете поне 10% фира. Същото важи за стаи с неправилна форма. Често клиентите си казват, че ако количеството не стигне, ще се върнат и ще купят още. В много случаи обаче конкретният модел ламиниран паркет вече е изчерпан, особено ако е бил на промоция, и ремонтът се усложнява значително с недостигащото количество.

 

Какви инструменти са нужни

 

Основните инструменти, които са ви необходими при монтажа на ламината, са:

 • зеге, с което да оразмерите ламелите преди монтаж;
 • гумен чук, който да не нарани ламелите;
 • трион, с който да изрежете касите на вратите, ако не са подравнени;
 • ролетка, с която да измерите дължините на отделните ламели;
 • изтегляща скоба, с която да придърпвате ламелите, за да ги сглобите чрез клик системата;
 • клинове за гарантиране на разстояние между стената и ламелите. Те могат да бъдат изрязани от самия ламинат.

 

Съвети за монтаж на ламинат

 

Правилният монтаж на ламината е също толкова важен, колкото избора му. Дори да закупите най-скъпата и висококачествена настилка, ако не я положите правилно, ще си създадете главоболия в бъдеще. Затова е добре стъпките да се изпълнят търпеливо и със старание, защото ви гарантират оптимално използване на ламинирания паркет години наред. Тъй като това е специфична работа, можете да спестите много време за проучване, разучаване на начините за монтаж, закупуване на необходими материали и инструменти и да се доверите на нашите специалисти. Те с радост ще ви съдействат при монтажа, като гарантират бързо и качествено изпълнение на добри цени. Времето е ценно и можете да спечелите още от него, като оставите трудоемката работа на нас!

Ако сте избрали да извършите сами ремонта, преди да пристъпите към монтаж, оставете ламината в стаята, в която ще бъде положен, за поне едно денонощие. Това е необходимо, за да предвидите евентуални свивания или раздувания на ламелите. За тези 24 часа настилката се адаптира към средата, температурата и влажността в помещението и може да претърпи промени. Много по-лесно е да ги забележите в началото и да реагирате своевременно, вместо да останете неприятно изненадани след вече извършения монтаж. Втората важна стъпка е подготвянето на равна основа без грапавини. Ако неравностите са по-дълбоки от 3 мм, трябва да предвидите изравняване на основата, за да избегнете потъване на ламелите при стъпване и евентуалното им раздуване от навлязла влага.

 

Как да изберем подложка и за какво служи

 

Подложката е много важен компонент в монтажа на ламиниран паркет. Нейната функция е да гарантира безпроблемното свиване и разширяване на ламината спрямо промените в температурата. Тя също така компенсира евентуални неравности по основата, за да не потъват ламелите при стъпване. При нас ще откриете подложки от разпенен полиетилен и екструдиран полистирен. Те спомагат за изолиране на неприятните шумове и задържат немалко количество топлина вътре в помещението.

Подложката се полага в същата посока, в която е ламинираният паркет, без да се застъпва със снадките. Ламелите могат да се наредят по няколко начина, като най-често дължините им са перпендикулярно на прозорците в помещението. Монтажът започва от стената, която е перпендикулярна на прозорците. Този начин се използва най-често, защото ламинираният паркет изглежда най-добре, подреден така. Друг вариант е реденето по диагонал, но по-малко хора го избират, тъй като е нестандартен. Важно е коя визия ви харесва повече лично и как ще я комбинирате с останалите елементи в интериора. Имайте предвид, че при монтажа трябва да предвидите разминаване на отделните ламели, което варира между 30 и 40 см. съществува и още един т.нар. „немски“ стандарт, при който разстоянието се равнява на половин ламел.

 

Какво трябва да знаем при слагането на первази

 

Первазите, както и останалите аксесоари – ъгли, преходи и тапи се слагат, след като е монтиран ламинираният паркет. За да не се откачат от стените, первазите се захващат за тях през 30 см. Лайстните се монтират последни, като те се полагат:

 • под вратите на стаята, за да покрият фугата;
 • като преход между две настилки, ако сте комбинирали напр. ламинат с подови плочки.

Най-популярният начин за слагането на лайстните е „скритият“ монтаж с дюбел и винт, но можете да го направите и със силикон. В случай, че по пода минават тръби, е достатъчно да залепите ласйтната, без да пробивате.

 

Забранени неща при монтаж на ламиниран паркет

 

Ламинираният паркет е „плаваща“ подова настилка и не трябва да я захващате към основата. Не я ковете или лепете. Производителите залагат във всички модели ламинати “Lock” сглобки, които са надеждни и позволяват перфектно захващане на ламелите без нужда от лепило. Имате гаранция, че настилката няма да наруши вида си и ламелите няма да се разглобят.

 

Защо да се доверите на CarpetMax при покупката на ламинат

 

Изберете CarpetMax, защото така избирате стоки с високо качество от доказани производители. Можете да правите покупки на ламиниран паркет и още много категории продукти както от онлайн магазина ни CarpetMax.bg, така и във физическите ни обекти в цялата страна. Доставките са в кратки срокове до най-удобния за Вас адрес. При желание, можете да прегледате продукта преди да го заплатите, както и да го върнете, ако не отговаря на нуждите ви.

Освен изложените в сайта и магазините ни модели, можете да видите каталози с още стотици предложения ламинат. Необходимо е единствено да попитате някой от консултантите ни във физическите магазини и те ще ви покажат множество предложения от водещи европейски фабрики. Ако се затруднявате в избора си на ламинат, нашите специалисти с радост ще ви консултират спрямо личните ви нужди и предпочитания. Ще получите точни отговори на всичките си въпроси и допълнителни насоки и съвети при монтажа на закупения ламинат. Често той не е толкова лека задача, особено ако поставяте ламелите по стената. Това е много модерно решение не само за заведенията и баровете, а също и за дома. При по-обширна всекидневна ще постигнете чудеса в интериора с тази идея!

Забравете грижите за монтажа на ламинирания паркет и се доверете на нашите експерти с доказан опит!

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочети още
Съгласен съм