класически килими

 

Преди да Ви разкрием в какво се крие красотата на класическите килими, нека започнем по-отдалеч и Ви разкажем за персийските килими и техните корени.

 

 

Откъде идва славата на персийските килими?

 

Те са със специфична технология на тъкане на килими и не само, датираща още от V век пр.Н.е. в Древна Персия. Счита се, че първите персийски килими са били гладко тъкани, като в последствие се появяват нови техники чрез връзване на нишки около основата.

 

В миналото са се използвали не само за битови, но и за ритуални цели. Красивите нишки и орнаменти са се запазили до днес и носят спомена за спиритуалното значение на тъканите произведения. За изработката са се използвали само естествени материали: вълна, памук и коприна, а багрилата са били от растения, минерали и насекоми. Резултатът е голяма плътност и здравина на нишката, траен цвят и уникални по рода си рисунки. Разбираемо е защо мотивите са се запазили и до днешни дни и защо сме ги обособили в категория „класически килими“.

 

 

С какво се отличават те?

 

Отличават се с уникалните по рода си шарки и класически орнаменти-стилът им няма как да бъде сбъркан. Той внася хармония в дома и подчертава обзавеждането. Ако целите да постигнете изтънчен дизайн и да впечатлите гостите си, можете спокойно да заложите на класически модел. С какво конкретно се различава този вид от останалите:

 

  • характерна традиционна шарка;
  • голяма гъстота и здравина на нишките;
  • изработка от естествени материали;
  • издръжливи цветове.

 

В днешни дни все по-често се срещат класически модели с машинна, а не ръчна изработка килими и от синтетични материали, изместващи естествените. Това  позволява по-ниска цена и по-голямо разнообразие от модели, които се доближават максимално до оригиналната визия.

 

Често използвани материали, които да заменят килими от вълна и коприна, са полипропиленът и вискозата. Втората също е естествен материал или по-точно-обработена целулоза.Много добър  заместител е на коприната, тъй като запазва гладкостта на влакното и усещането при допир е същото.

 

 

Как се поддържат?

 

Поддръжката зависи индивидуално от материала, от който е произведен килима. При всяка материя е необходимо редовно минаване с прахосмукачка, която да обере натрупалите се прах и мръсотия. Какви са особеностите при почистването на класически килими от:

 

  • полипропилен: ако разлеете нещо, трябва бързо да го изчистите с влажна кърпа, преди да е попило. Избягвайте обработката с агресивни препарати, тъй като те могат да развалят текстурата и цвета на килима. При по-сериозни замърсявания може да приложите щадящ препарат или да се обърнете към професионална почистваща фирма;
  • вискоза: тя е с деликатни влакна и има нужда от специална грижа. Първо трябва да прокарате ръка по материята, за да разберете в каква посока са ориентирани нишките. Включете прахосмукачката на ниска мощност и я движете в посоката на нишките, а не срещу тях. Ако забележите петно, можете да го обработите със смес от вода, бял оцет и сапун и да почистите с мека гъба. Не забравяйте да минете повърхността и с гъба с чиста вода, за да отстраните сапуна;
  • вълна: За да предотвратите смачкването на влакната, е необходимо да движите маркуча на прахосмукачката във V-образна форма и да сменяте посоката на вакуума. Можете да перете килима с хладка вода и течен сапун или препарат за пране на килими. Изплакнете обилно с вода и се погрижете да е добре изсушен. Може да съхне на слънце, но не и в сушилня! Уверете се, че и двете страни са сухи преди да го поставите обратно на пода.

 

Без значение какъв е материалът, винаги четете указанията за поддръжка на производителя!

 

 

Купете онлайн с доставка от Сarpetmax.bg

 

Ако вече сте убедени в предимствата на класическите килими, е време да се сдобиете с такъв. Разгледайте предложенията ни и изберете декора, който най-добре би паснал на дома Ви. Гарантирано качество, бърза доставка до дома Ви на най-добрата цена на пазара. Единствено в онлайн магазина на Карпетмакс! Направете поръчка сега и пренесете магията на Древна Персия в дома си!

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочети още
Съгласен съм