Балатуми

Страница 1 от 1

Има подови настилки като гранитогреса и трислойния паркет, които се отличават с безкомпромисно качество и дълъг експлоатационен живот. Техният минус е, че са много масивни и понякога цената им надскача предварително зададения бюджет. Ако търсите покритие, което е лесно за поддържане и е на по-ниска цена, може би сте се замислили за балатума като опция. В следващите редове ще разкрием по-подробно характеристиките на тази настилка, как се монтира и какво включва поддръжката й. 

 

Какви видове се предлагат?

 

Балатумите имат разлики в характеристиките спрямо това, с каква цел и в какви условия ще бъдат използвани. Най-общо целите на приложение могат да се разделят в следните 3 категории:

  • битови: в жилищата и частните домове;

Използваният материал за производството е PVC, дебелината му е 1-3 мм.

  • полукомерсиални: в хотелските стаи и офис помещенията;

И тук се използва PVC за производството, а дебелината на балатума е 4-5 мм.

  • комерсиални: в търговски пространства, където трафикът е висок.

При производството му се използва допълнително поливинилово покритие; този допълнителен слой гарантира по-голяма устойчивост и дълготраен блясък, а дебелината е над 6 мм.

 

Важно е предварително да се определи къде ще бъде положен балатумът и кой клас е най-подходящ. Няма смисъл да харчите много пари за твърде дебел модел, който е предназначен за голямо натоварване, а в дома ви живеят трима човека. Ако закупите евтин балатум от нисък клас за ресторанта си рискувате да се изтърка и повреди за няколко месеца. Затова всяка настилка има специално приложение, където характеристиките й биха ви донесли най-голяма полза.

 

Някои видове имат допълнителни повърхностни покрития, защитаващи балатума от надраскване, двоен слой против пропиване на влага или по-дебела шумоизолираща основа. Отделете време да проучите опциите на пазара и предимствата на всеки производител.

 

Лесно ли се полага

 

За да изглежда добре финалният резултат и балатумът да ви върши работа години наред, е много важно да подготвите основата. Тя трябва да е здрава, гладка, изравнена и без пукнатини. Можете да използвате самонивелираща се замазка за база. След това се грундира и се изчаква няколко часа до пълното изсъхване.

 

Вторият етап включва оразмеряването на балатума. Измерете ширината и дължината на помещението с ролетка, за да изчислите квадратурата. Добре е да предвидите малко количество фира. Имайте предвид, че често има разлика в двата края на стаята и е добре да се премери и в началото, и в края. Стените не винаги вървят гладко и не са напълно равни и е възможно от едната страна да измерите една ширина, а в другата тя да е по-голяма.

 

След като вече сте закупили необходимото ви количество балатум, го застелете по пода, както бихте го наредили преди монтажа. Оставете парчетата така за поне 24 часа, за да могат да се изгладят и изпънат гънките по тях. Лепилото се полага върху основата, а не върху балатума.

 

Къде е подходящо да се постави балатум

 

Тази подова настилка може да се използва в хола, коридора, терасата и килера. Има видове, които имат допълнителна обработка и специални характеристики. Антистатичните например са предназначени за сървърни и компютърни помещения. Акустичните - за места, които трябва да бъдат шумоизолирани. Моделите с топлоизолационни качества са перфектни за полагане върху бетонови основи, тъй като изолират студа и поддържат стаята топла, създавайки уют и намалявайки консумацията на електроенергия.

 

Защо да се спрете на Carpetmax

 

Защото гарантираме качество, коректност и бързина на доставките. Предлаганите от нас продукти са на изключително изгодни цени, които се вписват във всеки бюджет. Висококвалифицираните ни консултанти с радост ще ви съдействат и помогнат да направите най-подходящия избор спрямо нуждите и търсенето ви. Предлагаме монтаж на всяка предлагана от нас стока, за да не се притеснявате за правилното полагане на настилките, демонтажа на вратите у дома или лепенето на тапети в офиса.

 

Поръчайте онлайн на сайта ни carpetmax.bg или посетете най-удобния ви наш физически магазин!

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочети още
Съгласен съм