Какви са предимствата на балатумите

Какви са предимствата на балатумите
23 юли 2020

Балатумът е евтино подово покритие с добри характеристики и немалко предимства. Тъй като всяко помещение понася различно натоварване, не всяка настилка може да се постави навсякъде. В тази статия ще ви разкажем по-подробно за характеристиките на балатума, къде можете да го монтирате и как да направите правилен избор.

 

Защо да предпочетете балатума за подова настилка

 

Това подово покритие се характеризира със следните предимства:

 • ниска цена;
 • издръжливост и стабилност;
 • влагоустойчивост;
 • подходящ е за натоварени помещения;
 • богато разнообразие от модели и декори;
 • лесен монтаж;
 • лесно почистване и поддръжка.

 

Въпреки много плюсове, балатумът има 3 дребни недостатъка. Зоните с по-голям трафик може да се изтъркат, повърхността да се нарани при изпускане на остри предмети, а настилката да се обезцвети при почистване с агресивни препарати. Добрата поддръжка на балатума е от ключово значение за красивия му вид. Не е препоръчително да се стъпва с тънки токове и да се изпускат ножове.

 

Избягвайте силните препарати и вместо тях потърсете неабразивни разтвори с антимикробно действие. Те биха ви свършили чудесна работа и в повечето случаи са на по-ниска цена. Една от характеристиките на балатума е лесното почистване – той не задържа прах и мръсотия. В случай, че се натрупат такива, отстраняването им не е трудно. Внимавайте единствено с разливането и престояването на течности по настилката – те могат да се превърнат в упорити петна.

 

За какви помещения е подходящ

 

Балатумът може да бъде видян най-вече в кухните и трапезариите, но това не изключва варианта да го поставите във всекидневната. Повечето хора избират паркет или мокет за хола, тъй като търсят усещане за топлина и уют. С годините в съзнанието на потребителя се е утвърдила идеята, че балатумът няма място в помещение, различно от кухнята. Той наистина притежава подходящите качества за кухненска настилка – издръжлив е на влага, натоварване и се почиства лесно.

 

Преди години производителите наблягаха на евтините изделия с не особено добро изпълнение, некачествени материали и неустойчиви цветове. Целта беше клиентът да се примами от по-ниската цена. Тъй като въпросните настилки не бяха с дълъг експлоатационен живот и не издържаха на по-агресивни условия, хората ги слагаха в кухните, мазетата и килерите си. Балатумът доби образ на нискокачествен продукт, който е далеч от луксозен. Днес се произвеждат модели с добри характеристики и красив завършен вид, който е достоен да бъде поставен в хола, коридора и терасата.

 

Има специални модели, подходящи за сървърни и компютърни помещения. Те са с подобрени характеристики и поддържат градусите по-ниски, за да не прегрява техниката. Някои видове пък са идеални за полагане върху бетонов под. Те имат специален състав, който не позволява на топлината да напусне стаята и поддържат по-висока температура. Това е изключително подходящо за по-хладните стаи през зимата или за ваканционни вили в планината.

 

Какво разнообразие ще намерите в CarpetMax

 

При нас ще откриете балатуми на страхотни цени, произведени от качествени материали. Те са издръжливи и устойчиви, изолират добре влагата, не се зацапват лесно, а цветовете им не избледняват. Имаме богата палитра от красиви декори:

 • едноцветни;
 • имитиращи естествено дърво;
 • тип мозайка;
 • меланжирани;
 • с металически ефект;
 • на пулове.

 

Предлагаме модели в различни цветове и ширини, а дължината е изцяло по ваш избор. Можем дори да изрежем готовото парче по ваши размери. За да не се притеснявате за монтажа, обучените специалисти на КарпетМакс могат в кратки срокове да монтират настилката в дома или офиса ви. Разгледайте предложенията ни от модели на място в удобен за вас наш физически магазин или онлайн на carpetmax.bg.

върнете се назад
Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочети още
Съгласен съм