Кое е по-добро - Ламиниран паркет или Балатум

Кое е по-добро - Ламиниран паркет или Балатум
01 декември 2020

Балатумът и ламинираният паркет са две настилки с много добри характеристики, които откриват приложение в почти всички помещения в дома. Те имат своите предимства – и двете са здрави, надеждни, износоустойчиви и дълготрайни, както и редица други, които ще опишем в тази статия. Двете подови покрития си приличат и често биват бъркани от потребителите и собствениците на жилища, които търсят подови настилки, които да запазят добрия си вид дълги години. Въпреки всичко има някои важни разлики между балатума и ламинирания паркет.

 

Какво представлява балатумът

 

В оригиналния си вид той е бил далеч по-различен от това, което намираме днес в домовете си. В началото се е смятало, че балатумът може да бъде потенциален заместител на каучука в Индия. Съставът и начинът му на производство не са се променили значително през годините. Обикновено е комбинация от материали, като корков прах, дървесно брашно, борова смола, втвърдено ленено масло и минерални пълнители. Има някои вариации на традиционния процес и подобрени видове, които да отговорят на нуждите на клиентите.

 

Какви са неговите основни предимства и недостатъци

 

Основните предимства на балатума са:

  • здравина, дълготрайност и устойчивост;
  • издръжливост към влага, топлина и студ;
  • лесна поддръжка и почистване;
  • задържа топлината вътре в помещението;
  • не събира прах и мръсотия;
  • сравнително по-ниска цена.

 

Въпреки важните предимства, които има тази настилка, могат да се открият 2 недостатъка. Много клиенти са склонни да ги оставят на заден план, заради множеството предимства, които не се срещат при всяка настилка. Недостатъците на това подово покритие са:

  • ограничен избор – ако сравним предложенията на пазара, ламинираният паркет се предлага в много повече декори и цветове. Производителите залагат на утвърдени видове балатуми – с естествен декор, имитиращи мрамор, дърво, цимент и други, както и модели, които се комбинират шахматно. Въпреки че изборът е сравнително по-малък, можете да откриете декора, който да се комбинира с интериора в дома ви;
  • обезцветяване - това е проблем, който можете да срещнете при повечето видове подови настилки, но е по-разпространен при балатума, поради материалите, от които е направен. Обезцветяването може да се получи, заради интензивно и редовно излагане на слънчева светлина. Това се случва предимно при по-евтините модели, за производството на които са използвани материали с по-ниско качество. Продуктите от по-висок клас имат допълнителна обработка, която възпрепятства обезцветяването на дадени зони, които са изложени на директна светлина или по-голям трафик.

 

Кога ламинатът е по-добър избор

 

Ламинираният паркет и балатумът имат различен състав и процес на изработка. При първия се изграждат няколко типа слоя, всеки от които има различна функция. Счита се, че ламинатът има по-модерен вид и е актуален. Произвежда се от много повече фабрики и следователно могат да се открият значително повече декори и цветове. С разнообразието на ламинирани паркети, което пазарът предлага, можете да постигнете различен стил и атмосфера – винтидж, класическа, модерна, артистична, изчистена и дори ориенталска.

 

Най-голямото предимство на ламинирания паркет е лесната му инсталация. Той е значително по-лесен за монтаж. Съвременните ламинати се произвеждат с клик система – при тях ламелите се съединяват един за друг чрез директно сглобяване, без нужда от лепило или допълнителна обработка. Демонтажът на ламинирания паркет е също толкова лесен. Това би ви улеснило, в случай, че желаете да преместите ламината в друга стая или апартамент. Балатумът, веднъж отстранен от пода, не може да бъде използван повторно, докато ламинатът дава тази възможност.

 

Защо да поръчате от КарпетМакс

 

Можете да поръчате подова настилка от CarpetMax, защото предлагаме огромно разнообразие за всеки вкус и бюджет. Стоките ни са с най-високо европейско качество, а цените ни са изгодни. Можете да разгледате предложенията ни за балатуми и ламинирани паркети на място във физическите ни магазини или онлайн на carpetmax.bg. Ако се затруднявате с избора на настилка, можете да се консултирате с нашите представители, които с радост ще ви съдействат. Ако поръчате онлайн, поръчката ви ще пристигне до най-удобната за вас точка на страната за кратки срокове. Разгледайте и изберете балатум или ламиниран паркет от КарпетМакс!

върнете се назад
Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочети още
Съгласен съм