Как се чисти ламиниран паркет

Как се чисти ламиниран паркет
11 март 2020

През последните години ламинираният паркет прогресивно качва позициите си на пазара и вече се е наложил като една от най-предпочитаните подови настилки с високо качество и антистатична повърхност. С ниската си цена и лесен монтаж, той може да се срещне в почти всеки дом. Създава изключителна топлина и комфорт в дома, благодарение на успешната имитация на естествено дърво. В комбинация с добра изолация успешно задържа топлината в помещението и гарантира уюта на цялото семейство. Поддръжката и почистването на ламината не са трудни задачи. С минимални усилия можете да го съхраните в първоначалния му вид и да го използвате години наред.

 

Какво трябва да знаем при чистенето на ламинирания паркет

 

При почистването на ламината има две златни правила, които трябва да спазвате, за да си спестите последващи грижи:

  • не използвайте твърде много вода;
  • пазете повърхността от надраскване.

 

В резултат от ежедневната ни дейност на пода от ламинат често попадат едри частици като трохи, парченца храна, счупени вещи, играчки и какво ли още не. Бързо и лесно бихте могли да ги отстраните с прахосмукачка, като задължително внимавайте да не надраскате повърхността на ламината с тръбата или някоя от използваните приставки. Не се препоръчва използването на твърди метли и лопати, тъй като могат да бъдат по-груби и да наранят ламелите. Парочистачките, загряти на по-ниски градуси, са добър помощник за почистването на ламината, защото освен че премахват замърсяванията, отстраняват и микробите по повърхността.

 

Важно е да отстранявате едрите частици от ламинирания паркет редовно, за да не създадат драскотини, когато преминавате и стъпвате върху тях. Добре е да почиствате домашния прах поне веднъж седмично с мопове или стирки, които трябва да бъдат леко навлажнени, но не и мокри. Навлажнявайте ги с топла вода, тъй като тя разтваря по-лесно замърсяванията при почистване. Накрая задължително трябва да попиете ламината, за да не се раздуе и да не се огънат ламелите.

 

Какви препарати за почистване на ламиниран паркет можем да ползваме

 

Много е важно препаратът, който използвате, да е предназначен специално за ламиниран паркет, а не за друг тип повърхности. Съставът на отделните препарати е различен в зависимост за какво ще се използва. Ламинатът изисква по-щадящи препарати със слаб химичен състав и не допуска агресивна обработка. Можете да се посъветвате с продавачите в магазина, от който решите да закупите ламината, за да Ви дадат информация какви са препоръките на производителя за почистване на ламинирания паркет.

 

При упорити петна се допуска използването на неабразивни препарати и спрейове, които да елиминират петната и мазнините от ламинирания паркет. Те не трябва да съдържат киселини, за да не разтворят и обезцветят горния слой при почистване. Някои домакини правят грешката да полират ламината с гелове за мебели и дървесина, за да съхранят и подсилят блясъка. Това полиране всъщност би довело до обратен ефект заради съдържащите се в състава химикали. Повърхността ще стане твърде хлъзгава, в резултат на което можете да се подхлъзнете и нараните. На пазара се предлагат препарати, специално предназначени за подсилване на блясъка на ламинирания паркет, които биха Ви свършили чудесна работа и повечето от тях са на достъпни цени.

 

Домашни методи за почистване

 

  • Сода;

Можете сами в домашни условия да направите гъста каша от вода и сода, която би направила чудеса с почистването на ламината. Ключовата дума тук е „каша“. Сместа трябва да е гъста, защото в противен случай водата може да влезе между фугите на ламината и да се получи подуване на дъските или разграждане на лепилото. Кашата бързо и лесно ще ви помогне в почистването на лепкави петна и разляти оцветяващи течности. Важно е да не търкате кашата по ламелите, тъй като содата има по-едри частици. Деликатно я разнесете по повърхността на ламинирания паркет, оставете да подейства от няколко минути до час в зависимост от типа на замърсяването и накрая избършете с парцал.

 

  • Разтворители;

Бихте имали нужда от тяхната помощ, в случай че има нужда от почистване на мастило, лак, червило, боя и сходни упорити петна. Важно е употребата им да се ограничи само до крайни случаи и то с кратък срок на действие. Изключително ефективни са, но при по-дълго престояване върху ламинирания паркет могат да го повредят. Такъв тип разтворители са ацетонът, лакочистителите и алкохолът. Нанесете малко количество от тях върху парцал и почистете замърсената повърхност. Накрая избършете ламината с леко влажна кърпа или парцал.

 

  • Оцет;

Разтворете го с малко количество вода и го разнесете с кърпа върху ламината, за да убиете микробите, оставяйки повърхността чиста и дезинфекцирана. Бонус е, че белият оцет подсилва цветовете и придава красив блясък на ламинирания паркет. Не е агресивен и може да се използва редовно за почистване, поддържане на чистота и създаване на безопасна среда за игра на децата.

 

Защо потребителите избират CarpetMAX

 

Над 20 години потребителите избират КарпетМакс, защото предоставяме огромно разнообразие от продукти на отлични цени. Имаме стотици модели ламиниран паркет с всякакви декори, класове и приложения. Освен онлайн предложенията на сайта ни carpetmax.bg, можете да разгледате стотици видове ламинати и във физическите ни магазини в цялата страна.

 

Нашите специалисти могат да Ви покажат каталози с още много модели, които да поръчаме специално за Вас директно от фабриката производител. Ще получите съвети при монтажа и поддръжката на ламината, а ако искате да спестите време и усилия, ние с радост ще Ви съдействаме при поставянето му. Необходимо е само да попитате в най-близкия до Вас наш магазин. Разгледайте сега и подарете на дома си качествена подова настилка, която няма да има нужда от подмяна години наред!

върнете се назад
Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочети още
Съгласен съм