Поставяне и поддръжка на балатум

Поставяне и поддръжка на балатум
14 ноември 2018

Балатумът е една добра и евтина алтернатива за подова настилка, подходяща за всяко помещение в дома, но полагането му изисква някои специфични познания.

 

С или без основа

 

Съществуват две разновидности, притежаващи своите специфични особености - вариантите с основа или без. Първите притежават допълнителен PVC-слой, играещ свързваща роля. Той може да е текстилен или нетекстилен, върху който е нанесен следващият декоративен слой. Отличава се със здравина и е предпочитан в частните жилища. Вторият е съставен от няколко пресовани PVC-слоя, притежаващи разнообразни свойства, чиято съвкупност придава на материала повишена износоустойчивост.

 

Изравняване и заздравяване на базовата повърхност

 

За да получите желания резултат, без бръчки и деформации, основата трябва да се подготви предварително. Тоест, тя да е изравнена, ако е наложително разбира се и да се отстранят пукнатини, ако има такива, за да може да се получи една здрава монолитност, върху която да се извърши полагането на настилката.

 

Оразмеряване на балатума

 

След избора, следва същинският майсторлък, а именно поставянето. За да бъде възможно правилното оразмеряване е необходимо предварителното застилане на парчетата и те да се оставят за около 24 часа да престоят, за да се отстранят деформациите и гънките по тях.

 

Фиксиране към пода

 

Фиксирането е възможно по два основни начина и кой от тях ще използвате зависи от квадратурата на помещението:

  • със специално лепило - залепянето е подходящо, ако квадратурата е над 20 кв.м. След като двете части са готови, отхвърлете ги настрани и започнете да нанасяте лепилото, изчаквайки нужното време (следвайте указанията на опаковката). Поставете първата и след това втората лента, приплъзвайки внимателно краищата им към стената за да паснат плътно;
  • с двойнозалепваща лента - ако стаята е по-малка от 20 кв.м. Поставя се под частите, когато те са прилепени, така че да липсва между тях фуга. Със същата лента се фиксират и местата до стените, а ако искате да не се допуска проникване на вода, поставете между фугите специално лепило за пластмаса (PVC).

 

Снаждане на парчета и коригиране с макетно ножче

 

Отделните части е нужно да се съединят, като се подпъхнат едно под друго, напасвайки шарките между тях. Изрежете ненужните участъци, където има ъгли и излишни стърчащи краища, оформяйки фино всяко от парчетата за своето място. За изрязването е препоръчително да използвате макетно ножче.

 

Ако искате да преобразите помещенията в дома си с балатум, заповядайте в CarpetMax, където ще получите най-доброто обслужване на конкурентни цени и с гарантирано високо качество. Само при нас получавате безплатно възможност за консултация с експерт относно избора и пазаруването, както и богат избор за всеки вкус. Заповядайте!

 

върнете се назад
Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочети още
Съгласен съм