От какво се правят килимите

От какво се правят килимите
23 януари 2020

Килимарството съществува още от V век пр.н.е., като занаятът не спира да се развива и до днешни дни. Килимът служи не само като декорация на дома. Той може чувствено да промени енергията в помещението, да го увеличи визуално, да създаде положителна атмосфера, която да Ви успокои след дългия работен ден. Може да провокира креативността и да предразположи служителите и партньорите Ви в офис среда, или пък да накара гостите Ви да се чувстват уютно като у дома си. Една мека текстура би предпазила детето Ви от нараняване при игра. С многообразието на пазара единственото, което трябва да направите, е да изберете кой от всички чудесни модели е създаден за Вас и Вашия дом. Какви биват материите?

 

Вълнени

 

Ако търсите „вечен“ килим с автентична ръчна изработка-това е вашият материал! Вълната е естествена и екологична. Не предизвиква алергии, абсорбира излишната влага в стаята и е лесно възобновяем ресурс. Вълнените килими имат специфична изработка с уникални орнаменти и шарки, които рядко се срещат при другите модели. Традиционните мотиви, напомнящи за българския фолклор, създават спокойствие и предразполагат. Вълната издържа на големи натоварвания и можете да сте сигурни, че дори да поставите мебели отгоре, влакната няма да се сплескат. Такъв килим буквално ще създаде топлина в дома Ви!

 

Относно поддръжката- тя не е никак трудна! В началото след покупка трябва да почистите мъхчетата, които се отделят от материята. Вълната има естествени самопочистващи свойства и не допуска замърсяванията да достигнат в дълбочината на косъма. Това означава, че дори с минимален натиск можете да отстраните всяко петно. Редовното използване на прахосмукачка е задължително. Веднъж или два пъти годишно можете да минете материята с разтвор от вода и оцет, за да освежите цветовете.

 

Полиестерни

 

Килимите от полиестер са много добър синтетичен заместител на естествените материали. Те са издръжливи на петна и мухъл, здрави са  и не избеляват лесно. Идеални са за:

  • хола,
  • трапезарията,
  • коридора

и издържат на умерено натоварване. Слънчевите и влажни помещения не са проблем за тях. Ако поставяте мебели отгоре, препоръчваме поне веднъж седмично да минавате влакната интензивно с прахосмукачка, за да ги изгладите и да не се образуват неравности.

 

Полиестерните килими са меки на допир,  което ги прави силно предпочитан вариант на естествените материи в случай на по-ограничен бюджет. Как да се грижите за материята, за да запази красотата и блясъка си възможно най-дълго? Почиствайте я редовно и ако забележите петно, го остранете с влажна кърпа. Можете да я напоите с разтвор без химикали. Полиестерът е устойчив на петна, но задържа прах, затова е важна редовната поддръжка.

 

Полипропиленови

 

Сред попипропиленовите килими можете да срещнете най-голямо разнообразие от предложения-всякакви размери, цветове и дизайни. Точната дума за тези модели е „практични“. Нишките са леки, издържат на петна и влага, което ги прави подходящи за по-натоварени помещения или домове, в които има домашни любимци. Идеално допълнение са за:

  • холове,
  • кухни,
  • детски стаи и спални,
  • антрета
  • дори и тераси.

 

Проблемът при тази материя е, че се смачква лесно и се възстановява трудно. Като минавате килима редовно с прахосмукачка, можете да удължите живота и свежестта му. Петната лесно се отстраняват със сапунена вода. Можете да си позволите употребата и на по-силни почистващи препарати, но едва ли ще Ви се наложи, тъй като нишките са фабрично обработени да издържат на замърсявания и прах. Ако търсите разнообразие на ниска цена, заложете на полипропилена!

 

Полиолефинови

 

Полиолефиновите килими са от синтетични влакна, които също предлагат голямо разнообразие на шарки и размери. Напоследък биват изместени от полипропиленовите варианти, но по нищо не им отстъпват като качество и изработка. Материята запазва цвета и блясъка си дълго време и не е трудна за поддръжка. И тук, като при останалите модели, е задължително редовното почистване с прахосмукачка, за да се избегне задържането на прах и мръсотия. Петната се премахват с разтвор от вода и сапун или препарат. Може да е необходимо повторно третиране, за да се отстранят. Препоръчително е и да се четат инструкциите, посочени от производителя върху етикета.

 

След като сте се запознали с особеностите на всеки материал и сте избрали модел, можете да се сдобиете и с подложка против хлъзгане, която да фиксира килима на пода. Необходимо е единствено да съобразите размера на новото Ви интериорно допълнение. Подложките са подходящи за всякаква повърхност и настилка. Преобразете дома си с един качествен и красив килим!

От екипа на CarpetMAX!

върнете се назад
Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочети още
Съгласен съм