Защо килимът трябва да се подменя на всеки 5 години

Защо килимът трябва да се подменя на всеки 5 години
14 юли 2021

Килимът е изключително красиво интериорно допълнение, което освежава атмосферата в дома и офиса. Цветът му може да се съчетае с този на пердетата или с аксесоарите, за да се внесе акцент. Друг вариант е материята му да бъде подбрана спрямо дамаската на мебелите или текстурата му да е сходна с възглавниците на дивана. Това подово покритие дава голяма свобода за комбиниране и се предлага в огромно разнообразие от цветове, размери, материи и цени. Не изисква много грижи и лесно съхранява първоначалния си красив вид. Въпреки това има определен срок на експлоатация, след който полезните му свойства могат да отслабнат и да започне да се разнищва, ако материята и тъкането не са качествени.

 

Колко години може да се използва килимът

 

Всеки човек знае, че трябва да съблюдава за срока на годност на храната, която купува в супермаркета, на лекарствата, които приема, и дори на домакинските препарати и пособия. При подовите настилки и покрития този годност се определя по-трудно, тъй като зависи от:

  • материята и използваните материали;
  • технологията на производство;
  • грижата и експлоатацията;
  • наличието на влага и прекомерна слънчева светлина.

 

Тези и още фактори могат да скъсят експлоатационния живот на килима, но правилното съхранение, редовното и деликатно почистване и елиминирането на излишната влага биха съхранили полезните му свойства дори и в домашни условия. При правилна поддръжка моделите от изкуствени материи е препоръчително да се сменят след 5-тата година, защото видът им може да бъде съсипан от петната и разлетите през времето течности, както и нишките да бъдат деформирани от тежките мебели.

 

Блясъкът на полипропилена, полиестера и полиолефина може да избледнее с времето. Ако настилката е съхранила добрия си вид и се грижите правилно за нея, този срок може да бъде удължен. Предимството на изкуствените материи е, че са на по-ниска цена и килимът може да бъде подменян по-често, като с това се обновява интериора и атмосферата в помещението. Моделите от естествени материали (вълна, памук, коприна) могат да се сменят чак след 15-тата година, тъй като са по-издръжливи и не се прокъсват лесно. Тъй като имат естествени влагоабсорбиращи и прахоулавящи свойства, е много важно да бъдат почиствани редовно, за да гарантират здравословната среда в стаята. Несъмнено въздухът ще бъде по-лек и чист, а върху секциите няма да се натрупва прах, затова е важно настилката да се почиства редовно. Цената на естествените материи е по-висока, но ще ви се отблагодари с високо качество и перфектен вид, както когато сте го купили.

 

Какво способства за по-бързото износване на килима

 

Натовареност

Единият фактор, който води до по-бързото износване на това подово покритие, е натовареността на помещението. Колкото повече хора минават през стаята и стъпват върху килима, толкова по-бързо цветовете ще избледнеят и материята ще се разнищи. Ако той е постлан в гостната, където каните по-рядко хора, или в заседателната зала в офиса, където се провеждат срещи веднъж седмично например, влакната ще запазят вида си за по-дълго. Закупувайки килим, е добре да съобразите този фактор, като той може да е решаващ за това, какъв бюджет сте склонни да отделите и дали цената или дизайнът са водещи в избора ви.

 

Наличие на тежки мебели

Поставянето на тежки мебели върху настилката способства за деформирането на нишките и появата на вдлъбнатини. При естествените материи разресването на косъма с четка и минаването с прахосмукачка в различни посоки са достатъчни за изправянето на влакната. При синтетичните материали е възможно материята да не възвърне първоначалния си вид, ако е била притисната от тежък гардероб или крак на масивна маса за дълго време.

 

Влага

Ако въздухът в стаята е прекалено влажен, има теч от електроуреди или често се случва да се разливат течности върху килима, неговият експлоатационен живот неминуемо ще се скъси. Поради тази причина има специално изработени модели, предназначени за баня и мокри помещения, както и такива за кухня. Влагата води до износване на материята и цветовете и способства за развитието на мухъл, вредни микроорганизми и акари. При продължително излагане на такива условия, човек е по-податлив към развитие на болести и алергии. Препоръчително е да се вземат мерки за елиминиране на излишната влага в помещението, за редовно минаване на влакната с перяща прахосмукачка и подмяна на подовото покритие около 3-тата година, в зависимост от това, колко влажна е средата.

 

Директна слънчева светлина

Редовното излагане на килима на директна слънчева светлина може да съсипе ярките цветове и да изгори материята, поради което първоначалният му добър вид няма да се запази дълго. В днешно време фабриките използват качествени материали, които издържат на слънчевите лъчи, трудногорими са и не се износват лесно, но въпреки това е препоръчително подовото покритие да не е директно изложено на слънцето за дълго.

 

Защо да изберете килим от CarpetMax

 

В КарпетМакс ще откриете огромно разнообразие от килими, подови настилки и стоки за дома. Имаме предложения с всякакви цени, размери, дизайни и цветове, които да паснат на всяко потребителско търсене. Можете да разгледате моделите ни онлайн в сайта ни carpetmax.bg и да поръчате с експресна доставка до най-удобния за вас адрес или да докоснете материите на място във физическите ни магазини в София, Варна, Бургас, Плевен и Велико Търново. На разположение са нашите специалисти, които с радост ще ви съдействат с избора и ще ви консултират за характеристиките на продуктите. При нас ще откриете както по-евтини предложения за тези, които обичат разнообразието и искат редовно да внасят различен акцент в интериора, така и килими с най-висок клас на изработка и ръчно тъкани нишки, които да задоволят и най-изисканите вкусове. Разгледайте предложенията ни и декорирайте дома си с нов красив килим от CarpetMax!

 

върнете се назад
Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочети още
Съгласен съм