Настилки от изкуствена трева

Настилки от изкуствена трева
05 май 2020

Полагането на трева в двора или градината създава невероятно свежа атмосфера. Особено през топлите месеци се превръща в любимо място за игра на малките и отдих на големите. Поддържането на естествена трева обаче е трудоемко и изисква много време и постоянни грижи. Изкуствената обаче се утвърждава като издръжлива настилка, която не губи първоначалните си качества и вид в продължение на години, а и не изисква почти никаква поддръжка. Именно затова все повече хора я предпочитат пред естествената.

 

Предимства на изкуствената пред естествената трева

 

Изкуствената трева има много приложения и изисква минимална поддръжка, което е най-големият й плюс. Ето с какво още превъзхожда естествената:

  • можете да й се радвате целогодишно, не зависи от сезоните;
  • не й влияят климатичните условия (дъжд, вятър, студ, суша);
  • няма нужда от косене;
  • не е необходимо поливане;
  • не се смачква при стъпване и натиск;
  • свойствата на почвата нямат влияние върху характеристиките й;
  • не предизвиква алергични реакции;
  • екологична е и може да се рециклира и преработва след употреба.

     

Много е важен материалът, от който е изработен продуктът. Полипропиленът има антиалергични свойства и няма да предизвиква дразнене, както би могло да се случи с естествената трева. Много хора имат алергии към растенията, полените и троскотите. Разцъфващите цветя и раззеленяващата се растителност дразнят сетивата им и обострят симптомите. Това е още по-неприятно за малките, които обичат да си играят в градината и на двора.

 

Полипропиленът не предизвиква дразнене и предпазва децата от развитие на алергии и ринити. Той също така е издръжлив и не позволява смачкване и деформация на влакната. Изкуствената трева няма никакви недостатъци спрямо естествения вариант, а цената често е по-ниска от тази, която бихте дали с времето за поддръжка на втората.

 

За къде е подходяща спрямо височината на влакното

 

Много е важно да определите къде ще положите тревата още преди да я закупите. На пазара има модели с различни по дебелина, материал, състав и гъстота влакна. За домашна употреба можете да изберете вид с по-редки и къси влакна, тъй като те са лесни за поддръжка и няма да бъдат изложени на голямо натоварване. За спортни площадки и стадиони са подходящи по-висок клас модели с голяма гъстота на влакната и допълнително кварцово покритие, което да омекотява евентуално падане и да удължи живота на настилката. Вече всички производители използват материали с UV защита, която да гарантира устойчивост на цветовете.

 

Изкуствената трева намира приложение дори в интериора като декоративна украса и декорация. Някои заведения и козметични салони я използват като допълнение към визията си. Предлагат се модели с цветове, вариращи от светло до тъмно зелено, червено и дори синьо. Това дава голяма свобода при комбинациите.

 

Как се полага изкуствената настилка

 

Изкуствената трева дава голяма свобода при полагане. Можете да я постелите директно върху твърда настилка, като бетон или асфалт, като дори не е нужно да я лепите. Ако парчетата са по-големи, можете директно да ги наредите върху земята. Предимството да не добавяте лепилен слой е, че можете лесно да ги вдигате и миете, местите или прибирате за следващ сезон. Ако все пак искате да гарантирате тяхната стабилност, можете да добавите лепило в краищата и ръбовете на всяко парче.

 

Когато желаете да гарантирате мекота при играта на децата в градината, можете да подравните основата с кварцов пясък. Той омекотява повърхността при падане и позволява леки деформации в изкуствената настилка. Така детето няма да се удари и нарани, както би се случило при падане върху бетон. За големи зелени площи, хотели и стадиони се препоръчва площта да се обработи чрез добавяне на слой гранулиран каучук, който гарантира гъвкавост и устойчивост.

 

Разгледайте предложенията за изкуствена трева на CarpetMax и направете дома си още по-красив!

върнете се назад
Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочети още
Съгласен съм