Кое да изберем - Килим или Мокет

Кое да изберем - Килим или Мокет
27 октомври 2020

Килимите и мокетите са две изключително красиви и функционални настилки, които носят уют и топлина във всеки дом. Решихме да ги сравним, тъй като имат редица сходства в характеристиките, но в същото време се различават по приложение. В тази статия ще наблегнем повече именно върху предназначението и функционалността на двете подови покрития.

 

Какви са предимствата на мокетите

 

Те са изключително приятни на допир и носят комфорт и уют в дома. Домът ви ще стане по-топъл с един качествен мокет – буквално и преносно. Тази подова настилка поддържа равномерна температура в помещението и не позволява на топлината да се процеди навън през пода. Най-добре бихте оценили преимуществата на това подово покритие през зимата, когато стъпалата ви ще докосват меката повърхност, а не студения цимент. Най-общо казано мокетите имат следните предимства:

 • високо качество на изработка;
 • мекота и приятно усещане при допир;
 • създават уютна и комфортна атмосфера;
 • задържат топлината в стаята;
 • придават стилен и красив вид на помещението;
 • могат да бъдат акцент в интериора.

 

По какво се различават от килимите

 

Първото, което се отличава и с просто око, е големината на двете настилки. Килимите покриват сравнително малка зона на пода, докато мокетът се полага върху цялото помещение. Килимите в повечето случаи имат много по-голяма височина на косъма, по-гъсти и плътни са, а някои производители предлагат още по-дългокосмести рошави модели. Мокетите, колкото и плътни и с колкото и голяма височина на купа да са, не минават дебелината от 23 мм.

 

Има килими, наподобяващи рогозки, които са много практични и стилни, предназначени са за кухни и зони, изложени на повече мръсотия. Те могат да бъдат съпоставени с мокетите по характеристики. Почистването на тези модели е значително по-лесно, отколкото на по-рошавите, и единствено те са с по-къси влакна. Нишките им са гъсти, но общата повърхност е равна и не задържа мръсотия. Ако изберем рошав шаги килим с висок косъм, можем да бъдем убедени, че ще задържа повече прах и мръсотия от мокета и от килимите тип рогозки. Почистването му обаче ще бъде по-лесно, заради по-малкия му размер. И двете настилки изискват редовни грижи, включващи:

 • минаване с прахосмукачка поне веднъж седмично;
 • незабавно почистване на петната преди да попият в материята;
 • поддръжка с неабразивни препарати, които няма да обезцветят материята и да нарушат вида й.

 

Килимът винаги трябва да бъде поставен върху друг тип настилка (например ламиниран паркет или подови плочки). Неговите функции са две: промяна на интериора и придаване на повече уют. Килимът не е задължителен елемент, който ще видите във всеки дом, но несъмнено придава елегантност и личен почерк върху обзавеждането. Мокетът от своя страна служи като основно подово покритие. Той също освежава атмосферата в помещението и го прави по-уютно. Разликата е, че не е допълнение, а основен елемент в обзавеждането.

 

Как да направим избор предвид помещението

 

Преди да закупите килим или мокет, се запознайте с най-важните съвети, които ще ви помогнат да вземете правилното решение:

 • уверете се, че сте взели точно размерите на пода, като предвидите и пространствата, заети от сгъвки, комини, камини и сходни допълнителни елементи в помещението;
 • изберете цветове, съобразявайки се с нюансите на стените, облицовката и мебелите, така че настилката да подчертае красотата на останалата част от интериора;
 • ако стаята е малка, за предпочитане е да избягвате покрития с много шарки и цветове. Вместо това изберете изчистен дизайн в светъл цвят, който ще направи помещението оптически по-просторно.

 

Можете да постигнете красив ефект, ако заложите на ефектна материя. Естествените материали, като вълната и памука, са антибактериални и екологични, поддържат оптимална температура в стаята и са приятни при допир. Недостатъкът им е, че са по-скъпи. Изкуствените материи (полипропилен, полиамид, акрил, полиолефин и т.н.) са сравнително по-евтини и не отстъпват по качество на естествените. Изкуствените нишки имат блясък и са лесни за почистване.

 

За спалнята и детската стая можете да изберете която и да е от двете настилки. В тези помещения е важен комфортът и приятната атмосфера. В кухнята и трапезарията не е препоръчително да слагате мокет, тъй като често ще се образуват петна от паднала храна и разлети течности. Можете да освежите интериора с красив килим с ниски влакна. Той няма да задържа мръсотия и почистването му ще бъде лесно. За стълбите можете да заложите на мокет или пътека в пастелен, приглушен цвят. Такава можете да закупите на метър от CarpetMax – разгледайте предложенията тук.

 

Защо да закупите от КарпетМакс

 

Ние сме верига с утвърдено име и дългогодишен опит. Години наред предоставяме на клиентите си само най-качествените настилки на конкурентни цени. Подбрали сме различни видове подови покрития, тапети, пердета, матраци и врати, за да създадете дома си точно такъв, какъвто си го представяте, или да освежите офиса. Можете да разгледате богатия ни асортимент в най- удобния за вас наш магазин или онлайн в сайта ни carpetmax.bg. За ваше удобство предлагаме експресна доставка до всяка точка на страната. Разгледайте и изберете от стотиците ни предложения за мокети и килими!

върнете се назад
Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочети още
Съгласен съм