Как се почиства килим

Как се почиства килим
01 април 2020

Килимът е уникално интериорно допълнение, защото може да преобрази дома или офиса за малко пари. Не е нужно да правите големи ремонти или да сменяте мебелите и обзавеждането. Достатъчно е да се сдобиете с един красив килим, който веднага ще освежи помещението и ще промени чувствено атмосферата. Той също така може да създаде безопасна среда за игра на децата, както и да бъде любимото меко място за спане на домашния любимец.

 

За да запази красотата и качествата си възможно най-дълго, килимът изисква редовна поддръжка и почистване. Тъй като се използва непрестанно, той събира микроби, прах и мръсотия. Лесно е да бъде неволно залят и да се изцапа с петна от различен тип. Често замърсяванията се просмукват в материята и ни се струва практически невъзможно да ги отстраним. В тази статия ще ви разкрием някои грешки при поддръжката на килимите и трикове за лесното им почистване.

 

Какво трябва да знаем при почистването

 

Професионалното почистване е по-скъпо и невинаги можем да се възползваме от него. Има много видове машинно обработване: сухо, мокро, с електрическа тупалка - популярни са всякакъв тип уреди и иновативни технологии за почистване на материята.  Много домакини мислят, че е достатъчно да носят килима си периодично при фирма, която да го изпере или третира с препарати. Това е погрешно схващане, защото:

  • материята изисква почистване с прахосмукачка поне веднъж седмично, за да се премахнат повърхностните замърсявания и прах;
  • поне два пъти годишно пък се нуждае от по-сериозна грижа и почистване, за да се елиминират микробите, бактериите и всички алергени, заровили се в основата на нишките;
  • често професионалното почистване от специализирана фирма би била твърде късно, ако има петно, което вече е пропило в материята.

 

Предлагаме ви нашите съвети за това как да се справяте с почистването в домашни условия. При поява на петно най-важното е да реагирате бързо за отстраняването му, защото в противен случай рискувате премахването му да стане невъзможно. Никога не търкайте повърхността! Попиване, избърсване и дори изстъргване-да, но никога търкане! Така нежеланото замърсяване ще се пропие в материята и почистването ще се усложни.

 

Мит е, че скъпите препарати решават всеки проблем с чистотата. В действителност на пазара има добри предложения,  които биха почистили и освежили материята, премахвайки всичко нежелано и запазвайки цветовете блестящи и ярки. Много от почистващите средства обаче биха навредили повече на нишките, особено при неправилна употреба. Много често препаратите обезцветяват материята, пропиват в нея и развалят дори основата на килима.

 

Какво ни е необходимо, за да извършим чистенето в домашни условия

 

Сода

Содата е изключително ефективна за почистване на мръсотия и елиминиране на неприятни миризми, пропити в материята. За да се възползвате от чудесните качества на содата, е необходимо да я разтворите в топла вода, след което да почистите килима с получения разтвор. Оставя се да престои около половин час (при по-упорити петна можете да удължите времето). След това само трябва да минете повърхността с прахосмукачка и ще видите осезаема разлика преди и след обработването с разтвора. Бонус е, че содата също така възвръща блясъка на цветовете и подхранва яркостта им.

 

Оцет

Оцетът има множество доказани ползи за здравето, красотата и дори почистването! Той е един от най-верните помощници при поддръжката на килима, тъй като е достатъчно силен, за да почисти материята от нежеланите петна, но не е агресивен към цветовете и косъма. Най-ефикасен е при петна от сок, чай и червено вино. Смесете ябълков оцет с равно количество вода и напръскайте или втрийте деликатно разтвора в петната по килима. След това трябва единствено да почистите обработената зона с кърпа с чиста вода.

 

Кубчета лед

По-нагоре споменахме за стъргане на нишките и това не е случайно. Ако имате дете, вероятно знаете колко е трудно премахването на залепени по дрехите и косата дъвки. Също толкова неприятно е, ако се озоват върху любимия килим. Не е нужно да изрязвате косъма и да разваляте вида на интериорното допълнение. Просто „замразете“ дъвката, като втриете кубче лед в нея, за да се втвърди. След това е достатъчно да я изстържете с нож, като това ще върне стария вид на килима. В тази ситуация при почистването можете да използвате и помощта на содата, която да разгради дъвката и да улесни премахването й.

 

Пяна за бръснене

Козметиката се включва успешно при борбата с мазни и лепкави петна. Пяната за бръснене може с лекота да почисти любимия ви килим от всяко леке, при това изключително успешно. Минете петната с пяната за бръснене, прилагайки лек натиск. След няколко минути забършете с влажна кърпа до пълното премахване на пяната и замърсяването.

 

Защо клиентите се доверяват на CarpetMAX

 

Клиентите ни се доверяват, защото:

  • от 23 години предлагаме само най-качествените килими на ниски цени;
  • имаме огромно разнообразие от модели, цветове и дизайни;
  • работим само с водещи европейски фабрики.

     

Можете да видите на живо разнообразието на моделите ни в удобен за Вас физически магазин на Карпетмакс. Това ще ви даде възможност да прецените кой би подхождал най-много на дома ви и би Ви донесъл усещането за комфорт и уют, което търсите. Едновременно с това, можете да разгледате предложенията ни онлайн на carpetmax.bg от удобството на дома си.

 

Гарантираме бърза доставка до най-удобната за Вас точка на територията на цялата страна.  Пазарувайки във физически обект на КарпетМакс, можете да се възползвате от помощта на специалистите ни, които с радост ще Ви консултират как да направите най-добрия избор. Заповядайте!

върнете се назад
Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочети още
Съгласен съм