Как се лепят тапети?

Как се лепят тапети?
03 май 2019

Любителите на честите интериорни промени и разнообразия, прибягват до употребата на тапети за преобразуване на стените, защото с тях резултатът е бърз и евтин. Каква обаче е процедурата по лепенето и тънкостите в процеса ще разгледаме в настоящия ни материал.

 

Изравняване на повърхността

За да изглежда красиво помещението, на първо място повърхността трябва да е равна и да се отстранят старите, ако има такива и след това да се нанесе фина шпакловка.

 

 Грундиране

Предназначението на грунда е да:

  • осигури заздравяване на основата;
  • намали абсорбацията на влагата от мазилката;
  • заличи различията в повърхностите.

 

Препоръчително е да се нанася върху здрава и фина, неронлива основа.

 

Маркиране на вертикална линия, с цел да не се изкриви тапета

Както стана дума и по-горе, винаги се наблюдават леки отклонения в размерите, което налага при лепенето допълнително нанасяне на вертикална линия, по която да се ръководим, така че да не изкривим отделните ленти. Най-правилно е тя да се състави чрез прав ъгъл, поставяйки белези отгоре и отдолу и тяхното съединяване с права по вертикалата линия. Така всички отделни части се позиционират равно.

 

Забъркване на лепилото

Извършва се в чиста студена вода, като под постоянното разбъркване се изсипва по малко от лепилото, до достигане на хомогенна смес. Нейната гъстота зависи от теглото на хартията и се увеличава правопропорционално.

 

Скрояване на тапетите спрямо височината на стената

При скрояването, обърнете внимание, че отгоре и отдолу на отрязаната лента трябва да се предвиди по около 10 см допълнителна дължина. По този начин си гарантирате компенсиране при разлики във височината.

 

Нанасяне на лепилото върху тапетите

Процедурата се извършва обилно и равномерно с четка от средата към краищата. Задължително изчакайте известно време (зависи от дебелината. Проверете допълнително в ръководството на производителя) за “омекване” и попиване.

 

Поставяне на тапетите на стената

Полагането се извършва отгоре надолу чрез прегъване по средата към намазаната част. Придържайте с двете ръце от двата края и позиционирайте правилно, а след това издърпайте прегънатата част да увисне надолу. Започнете с мека суха кърпа с лек натиск да забърсвате от средата към краищата, за да изгоните остатъчния въздух и да се получи плътно прилепване. Процесът се повтаря.

 

Ако Ви предстоят ремонтни дейности и преобразуване на помещение, заповядайте в СarpetМax, където ще откриете всичко необходимо на неустоими цени и с високо качество.

върнете се назад
Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочети още
Съгласен съм