Как да си изберем интериорни врати

Как да си изберем интериорни врати
30 май 2018

Когато започнете да проектирате новият си дом или пък сте решили да направите основен ремонт на сегашното си жилище, ще установите, че има голямо разнообразие от различни типове вътрешни врати. Преди да започнете с избора си, трябва да направите списък колко такива са ви необходими и каква е тяхната основна функция според помещението, което обслужват - дневна, трапезария, кухня, спалня, баня, тоалетна или др.

 

Какво да е покритието на вратите?

 

Препоръчително е в помещенията с по-висока влага да не се използват врати, които са с хартиено покритие, въпреки че цените им са ниски, а изобилието от декори огромно.
В последно време все повече се налага технологията CPL (Continuous Presuurе Laminate), която също разполага с богата палитра от цветове и текстури, прави повърхността трудна на надраскване и е много издръжлива на влага и светлина.

 

От какъв материал може да са изградени вратите?

 

Може да изберете и съчетаете различни видове в дома си, с цел да оптимизирате най-добре разходите си.

  • С куха сърцевина: покритието е изработено от тънък фурнир залепен върху шперплат или фазер, вътрешността е картонена – тип „пчелна пита“ и тя придава необходимата плътност и твърдост на изделието. Тези врати са леки, евтини, но неефективни като звукова бариера и не са достатъчно добър топлоизолатор. Въпреки това, те се съпротивляват доста добре на огъване и подуване, предлагат реалистичен дърво-подобен външен вид и са достъпни за всеки бюджет;
  • С плътна сърцевина: изглеждат по-масивни, а ядрото им се състои от дървесни влакна слепени със смоли. Те предлагат по-голяма топло и шумоизолация от по-горе описаните и са по-стабилни. Повечето от тях са проектирани с еднакъв стил и качества на дървените врати, но без високият им ценови маркер. Предлагат се в два варианта ПДЧ и MDF. При ПДЧ плътността на материала е по-ниска, което ги прави и по-леки, а при MDF частиците са сбито пресовани за още по-голяма издръжливост и по-ниска податливост на деформации;
  • От масивно дърво: те могат да бъдат оцветени и боядисани в различни цветове, осигуряват естествена звукова бариера и чудесно допълват цялостното обзавеждане. Имат дълъг живот, но се влияят от температурни промени и с времето са склонни към изметване.

 

Дизайн съвет

 

Чудесен начин да направите средата по-ярка и привлекателна е да използвате интериорни врати със стъклени панели – улесняват визуалната връзка между помещенията, особено на тези жилища, които не разполагат с отворен план и дават възможност на естествената светлина да прониква свободно. Освен това подобряват цялостният архитектурен стил на дома и дават отличителен вид на някои стаи.

 

върнете се назад
Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочети още
Съгласен съм