Топ матрак - за дълбок и спокоен сън

Топ матрак - за дълбок и спокоен сън
18 ноември 2019

Човек прекарва 1/3 от живота си спейки. Именно затова е изключително важно да се погрижите сънят ви да бъде качествен и пълноценен. Така ще имате енергия да изпълнявате ежедневните си дейности и да бъдете ползотворни. Всеки от нас е изпитал дискомфорта от спането върху неудобно легло или възглавница-познати са ви болките в кръста и врата, както и схващането.


Има и друг вариант, в който сте инвестирали в качествен скъп матрак и искате да го запазите в първоначалния му вид възможно най-дълго. Възможно е и да имате стар, който вече се е амортизирал и не е толкова удобен, колкото в началото, при покупката му, но в момента не можете да си позволите да отделите средства за нов.


И в трите случая препоръчваме използването на топ матрак.

 

Какво всъщност е топ матрак?

 

Топ матракът е по-тънък от основния, поставя се над него и е с дебелина 3-9 см. Изработва се предимно от дунапрен, латекс или мемори пяна. Има няколко основни приложения:

  • да изглади несъвършенствата на стария матрак-вдлъбнатини по средата, получени при естественото положение на тялото при сън, износване, загуба на първоначалната мекота и ергономични свойства;
  • да придаде допълнителен комфорт към основния матрак-да го направи по-твърд, ако е твърде мек, да подобри характеристиките му, да подчертае предимствата му, да служи като допълнителна опора;
  • да запази качествата на основния матрак възможно най-дълго: без захабяване, зацапване, прокъсване, износване.

 

Какъв да изберем?

 

При избора на топер е най-важно да съобразите предимно с каква цел ще го ползвате и оттам-от какъв материал да бъде. Ако целите да постигнете по-голяма твърдост, се спрете на моделите от дунапрен и обратното-за по-голяма мекота и комфорт подходящи варианти са латексът и мемори пяната.


Втората най-важна характеристика е размерът-той трябва да бъде съобразен с леглото и основния матрак. Не ви трябва отделен чаршаф-просто поставете топера и застелете. Моделите са специално обработени против бактерии и акари, което предпазва хората с алергии и хронични заболявания. 


По-леките и тънки предложения са подходящи за студенти в общежития и квартири, както и от хигиенна гледна точка, ако отивате на почивка някъде. Лесни са за транспортиране и не тежат. Ако имате изненадващи гости също бихте оценили ползата от това алтернативно легло. Има модели, които контролират температурата по време на сън. Те са на сравнително по-висока цена от базовите варианти, но ще ви спестят стотици левове за сметка на подмяна на целия матрак, а по нищо не му отстъпват като функции.

 

Как се пере и поддържа?

 

С продължителната употреба в топера се задържат неприятни миризми и бактерии и се образуват петна. Затова е важно да полагате редовни грижи за него, за да може да ви бъде полезен години наред. Ето кои са най-добрите съвети за поддръжка:

  • прахосмукиране-махнете приставката от тръбата на прахосмукачката, почистете входа й и минете директно повърхността на топера, започвайки отгоре надолу. Направете това и от двете страни;
  • по-леките и тънки модели могат да бъдат прани дори и в пералня без да се повреди структурата им. Това е добре да се случва поне веднъж на месец лятото и веднъж на два месеца зимата;
  • при разливане на течност, я попийте бързо с кърпа. Ако е останало петно, можете да го обработите с препарат или обикновен сапунен разтвор. Можете да напръскате петното, да изчакате няколко минути, за да се разгради от почистващите средства, след което да почистите с чиста влажна кърпа. Не използвайте прекомерно много вода, за да не напоите материята. Важната особеност тук е кърпата да е влажна, не мокра;
  • за най-упоритите петна използвайте кислородна вода или перилен препарат, тъй като те разграждат мръсотията с лекота.Топерът наистина осигурява редица предимства и защита на матрака, но не забравяйте да полагате периодични грижи и за него. Само по този начин ще успеете да съхраните и двата възможно най-дълги години.

От екипа на CarpetMAX!

върнете се назад
Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочети още
Съгласен съм