Що е то винилов тапет?

Що е то винилов тапет?
21 юни 2019

Ако преди години не можеше и дума да става за миене и почистване на тапетите, то днес това е напълно възможно, благодарение на съвременните винилови решения. В настоящия ни материал подробно ще разгледаме техните характеристики и как правилно да ги използвате.

PVC покритие:

Най-външният синтетичен поливинилхлориден слой, под който се намира хартиена или флис основа, ги прави:

  • устойчиви на миене - пластмасовото пенообразно винилово покритие не винаги позволява прекия контакт с водата, поради порестата си структура, но може да се забърсва с влажен парцал. Този тип има ясно изразен релеф на десена и може да се боядисва за допълнително интериорно оформление. Съществува и вариант с гладък винил, осигуряващ директния допир с водата и употреба в помещения с висока степен на влажност - банята, кухнята, коридора. Те имитират различни стенни покрития - тухла или камък;
  • устойчиви на слънчеви лъчи - изключително издръжливи са на слънце и цветовете не избледняват. Издържат на третиране с почистващи препарати и не отделят вредни за здравето вещества под въздействието на стайната температура.

 

Флис или хартиена основа?

Тези два вида имат отделни особености, което прави дилемата по избора още по-голяма. Ако обаче по-подробно се запознаете с тях, лесно ще Ви е да направите своето предпочитание.

 

На първо място, най-очевидната разлика се крие в цената на двата варианта. По-скъпите са моделите на флис основа, поради по-сложната им технология на производство. От друга страна, ако при подбора залагате на екологичността и безопасността, то споменатия тип е също по-удачния вариант за покупка. Те имат добра звукоизолационна способност и голяма дълготрайност.

 

От друга страна, тапетите с хартиена подложка са с по-слабо изразено звуково поглъщане, но пък са изключително безопасни за здравето. Наличието на пореста външна структура позволява на стената да диша и се предотвратява образуването на мухъл и плесен. Не са удачни за употреба в бани, но пък понасят забърсване с влажна кърпа и е по-добре да се лепят в стаи, като хола, кухнята, коридора.

 

Лепене на винилов тапет

Процеса не е никак сложен, особено ако предварително сте запознати с него. Сега ще го обясним накратко и ще изложим основните дейности, които трябва да предприемете.

 

На първо място, стената трябва да бъде подготвена, отстранявайки всички замърсявания и остатъци от предишни лепени повърхности. После добре прегледайте за наличието на пукнатини и разрушения по мазилката. Ако откриете такива, отстранете ги и нанесете дълбокопроникващ грунд.

 

Лепилото в случая е специално, защото притежава особен състав, предпазващ стенното покритие от поява на гъбички. Подготовката му се извършва съобразно указанията на производителя върху етикета на опаковката. След равномерното нанасяне, лентата се оставя 5 минути за по-добро пропиване.

 

Дейността се извършва от двама човека, като единият стои от горния край на стълба и напасва снадките, а втория прави същото от долната страна. Отгоре надолу със суха кърпа от средата към краищата внимателно се прогонват остатъчните въздушни мехурчета.

 

За къде е подходящ?

Както вече стана ясно по-горе, поради наличието на пластмасов защитен слой, устойчивостта към влагата е значителна, а външната част още по-красива. Безопасността им е другата важна особеност, правейки ги подходящи за използване в стаи с деца, защото не отделят вредни миризми. Подобни особености позволяват полагането им в най-различните помещения от дома, като спалнята, кухнята, коридора и т.н. Ако обаче възнамерявате да ги използвате в банята е необходимо да проверите дали изборът Ви е подходящ за излагане на директен контакт с водата.

 

Заповядайте в онлайн магазин CarpetMax, където възможностите за подбор са неограничени, а цените без конкуренция на пазара. Очаква Ви голяма цветова гама, множество размери и дължини. Използвайте специалните ни филтри за сортиране само на продуктите, съответстващи на изискванията Ви. Ако се затруднявате или са възникнали въпроси, свържете се с нас! Очакваме Ви!

 

върнете се назад
Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочети още
Съгласен съм