Квалификация на ламинирания паркет

Квалификация на ламинирания паркет

Дали да взема ламинат за 7,99 лв. или за 39,99 лв.?
В тази статия ще ви дадем някои насоки как да разберете кой ламиниран паркет е най-подходящ за вашите нужди. При покупката на ламинат няма правила – крайното решени винаги се взима от клиента, но има няколко характеристики, които ще ви помогнат при избора.

Първото нещо, което можете да погледнете са символите на опаковката на ламинирания паркет. Те дават информация за предназначението на конкретния ламинат, тъй като има разлика между това дали го поставяте в хола, спалнята, на стълбището или в банята и тя се определя от това колко е натоварването на подовата настилка в съответното помещение. Например, дневната ви със сигурност е по-посещавана от спалнята, а стълбището е по-натоварено от дневната и съответно за тях трябва да вземете ламиниран паркет с различен клас на износоустойчивост.

Каква е разликата между различните класове?

В края на 1990 г. ЕС въвежда стандартът EN 13329, където се посочват изискванията за характеристиките и методите за изпитание на ламинираните паркети. Това включва и системата за класификация основана на стандартът EN 685, който показва в кои области  и при какви условия може да се използва този тип настилка.

Класовете от 21 до 23 означават, че настилката е подходяща за домашна употреба, класовете от 31 до 34 се използват за по-интензивна "търговска" употреба. Класовете от 41 до 43 показват, че ламинираният паркет може да се използва в индустриални условия.

Докато първата цифра дава представа за общата среда: 2 - домашна, 3 - търговска, 4 - индустриална, втората цифра допълнително подразделя използването на ниска (1), умерена (2), интензивна (3) и много интензивна (4) употреба:

• Клас 21 домашен – ниска натовареност;

• Клас 22 домашен – умерена употреба;

• Клас 23 домашен – интензивна употреба;

• Клас 31 търговски – ниска натовареност;

• Клас 32 търговски – умерена употреба;

• Клас 33 търговски – интензивна употреба;

• Клас 34 търговски – много интензивна употреба.

По тази причина, най-важната стъпка при закупуването на ламинат е в зависимост от помещението, в което ще го ползвате да определите и класът, който ще ви е необходим.

Значение на AC рейтинга при ламинирания паркет

AC класификацията на ламината е една от важните му характеристики, обозначена на опаковката на паркета. Ако няма подобно обозначение, по-добре е да не взимате подовата настилка. Съкращението AC всъщност означава "клас на абразивност" (abrasive class).

Според мнозина, колкото по-високо е числото след абревиатурата, толкова по-високо е качеството на ламината. Но не е задължително вие да имате нужда от ламиниран паркет с най-висока степен на абразивоустойчивост.

Ето какво означава всяка от тях:

AC1 – предназначен за жилищни зони със слаба натовареност на подовата настилка. Този тип ламиниран паркет е чудесен за спални;

AC2 – по-издържлив на трафик в сравнение с AC1;

AC3 – ламинат, подходящ за дневни и трапезарии, който е предназначен за натоварени жилищни помещения, като коридори. Може да се използва и в офиси със слаба натовареност;

AC4 – предназначен за комерсиални приложения с умерено интензивен трафик. Идеален е за малки магазини и офиси;

AC5 – предназначен за търговски площи с висок трафик, като универсални магазини, търговски центрове и офис сгради. Той има грубо покритие, което може да издържи на сериозно натоварване.

Ние не препоръчваме употребавата на ламиниран паркет с абразивен клас AC1 и AC2. Въпреки ниската си цена, обикновено те не предлагат необходимата издръжливост и бързо губят качествата и добрия си външен вид. Качествените дървени подови настилки започват от клас AC3. Те са качествени и се препоръчват за спалнята ви, където високата износоустойчивост на подовата настилка не е задължителна.

Предлагаме ви да разгледате и ламинтатите с клас AC4 – освен високото си качество, те са по-издръжливи на вода и не се драскат лесно. Това ви гарантира, че ламинатът ви ще изглежда прекрасно, дори след повече от 10 години интензивна употреба.

Но какво наистина означава тази класификация и какви са критериите, които я определят?

Едно от нещата, които са важни при определянето на класа на ламината, е абразивоустойчивостта му, но с това не се изчерпва всичко. Сред останалите фактори, които също се взимат под внимание, са удароустойчивост, устойчивост на петна, изгаряне от цигари, дебелина на набъбване и деформация на подовата настилка при влага и други. За да се осигури безопасността на потребителя, се налага стандартът EN 13329, който гарантира, че ламинатът е тестван и отговаря на критериите, посочени по-горе. А за вас, като потребител, това означава, че ламинираният паркет ще се оправдае инвестицията, която сте вложили в него.

върнете се назад

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“. РАЗБРАХ НАУЧИ ПОВЕЧЕ