Какви приложения може да имa изкуствената трева

Какви приложения може да имa изкуствената трева
09 октомври 2019

Първоначално на изкуствената трева се гледаше с недоверие, но през последните години тя набира все по-голяма популярност. Има множество ползи и предимства пред естествената:

 

  • отсъствие на сезонност и влияние на климатичните условия;
  • липсата на косене;
  • минималното необходимо количество вода;
  • издръжливост при стъпване и натиск. 

 

На много места почвата не създава благоприятни условия за растеж на тревата, а често собствениците нямат възможност да полагат редовни грижи за нея. Материалите, от които е изработена, не предизвикват алергични реакции, а повърхностният слой може да бъде повторно рециклиран след износване, което е много важно от екологична гледна точка. С богатия избор на пазара се откриват все по-малко различия между изкуствената и естествената трева, което прави първата силно търсена.

  

Какви видове има?

  

Моделите се различават по материалите, от които са направени, и дължината, плътността, еластичността и цвета на покритието.  Машини, наречени екструдери, разделят отделните стръкове, които в последствие се зашиват за еластична основа, покрита с латекс. По-късите влакна са по-лесни за поддръжка от дългите, а по-голямата гъстота означава и по-голяма трайност и устойчивост на износване. 

 

Преди пристъпване към покупка, трябва да се определи за каква площ и с каква цел ще бъде използвана тревата. 

 

  • Някои модели не позволяват стъпване върху покритието (например тези, използвани за декоративни голф площадки);
  • Други са пригодени за по-голямо натоварване и имат кварцов пясък като пълнител за омекотяване на настилката. Такива модели са изключително подходящи за детски площадки или дворове; 
  • Има и разновидности, разработени за игрища, чиито покрития се пълнят не само с кварцов пясък, а и със ситни гумени гранули, които да омекотят удара при падане.

  

Как се полага?

  

Полагането на изкуствената трева зависи от избора на модел и основното му предназначение. Масово разпространена е практиката основата да бъде твърда повърхност като асфалт, бетон и други. Ако целта ни е да имаме мека настилка за двора или градината, тогава най-подходящата основа е площ, подравнена с кварцов пясък. Това увеличава еластичността и мекотата на влакната и също така намаля разходите, защото по този начин площта лесно може да бъде върната в първоначалния си вид. 

 

Ако предназначението е за спортни игрища и стадиони, е препоръчително да се положи тънък слой гранулиран каучук или друг тип мека каучукова основа за по-голяма гъвкавост и мекота. Този вариант е перфектен и за луксозни зелени площи и хотели.

  

Как се почиства и какви грижи са необходими?

  

Поддръжката на изкуствената трева не е скъпа и трудна. Необходими са минимални разходи за закупуване на четки, метли и щадящи почистващи препарати. След първоначалното полагане, може да забележите останал пясък. Излишното количество може лесно да се отстрани, като това няма да навреди на влакната. Прахът се отстранява безпроблемно с измиване или дори при дъжд. 

 

Замърсяванията карат вашата изкуствена трева да изглежда непривлекателна с времето и да губи яркостта на цветовете си. С четка или градински вентилатор можете да почиствате опадалите листа и отломки. Редовното сресване на влакната с четка ги кара да стоят изправени и обемни, което гарантира атрактивен вид. 

 

За отстраняване на неприятни миризми можете да направите разтвор от вода и оцет, с който да минете повърхността, като не забравяте накрая да изплакнете с чиста вода. При проливни дъждове и агресивни метеорологични условия може да се получи загуба на запълващ материал. Това може да бъде поправено лесно с обработка с кварцов пясък и каучукови частици. 

 

В никакъв случай настилката не трябва да има досег с цигари, фойерверки, дъвки, агресивни почистващи препарати и вещества за борба с паразити. Необходимо е и да се избягва газенето с тежки МПС-та, защото те биха смачкали влакната.

 

 

Разгледайте предложенията ни за изкуствена трева и открийте най-подходящата за Вас! Можете да поръчате лесно до удобен за Вас адрес и да прегледате пратката преди да заплатите. Ние ще се погрижим Вашата изкуствена трева да пристигне бързо и да останете удовлетворени от поръчката си!

От екипа на CarpetMAX!

 

върнете се назад
Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочети още
Съгласен съм